9 december 2019
fredag, 24 mars 2017 12:05

Positiv utveckling för Stockholm

Skrivet av 
alt
Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.


Under fjärde kvartalet ifjol fortsatte Stockholms positiva utveckling, med undantag för ökningar av varsel och konkurser. Det visar Stockholmskonjunkturen för kvartal 4 2016 från Stockholm Business Regions. Enligt konjunkturrapporten, som bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket, ökade lönesumman jämfört med motsvarande kvartal 2015 i både Stockholms län och stad.
    

Rapporten visar vidare att bostadsbyggandet har ökat med stora tal i både länet och staden. Under de senaste fyra kvartalen påbörjades drygt 19.400 lägenheter i länet, varav 7.500 i staden – en ökning med 43 procent för länet och 68 procent för staden.
    

– Stockholm växer snabbare än resten av Europa så det är mycket glädjande att bostadsbyggandet kommit igång ordentligt. Det är en förutsättning för Stockholms framtida tillväxt. Vi ser också att fler och fler stockholmare kommer i jobb, vilket är mycket positivt och ett tecken på ett gott företagsklimat, säger Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd.
    

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 37.600 fler invånare varav 12.100 i staden motsvarande befolkningsökningar på 1,7 respektive 1,3 procent. Sysselsättningen i länet ökade mest inom branscherna information och kommunikation samt företag inom byggbranschen. Samtidigt ökade dock antalet varsel, både i länet och i staden.
    

– För att summera 2016 såg vi en kraftig tillväxt inom besöksnäringen och mer än fördubblade investeringar i Stockholms snabbväxande techbolag jämfört med året innan. Att bostadsbyggandet nu också ökar är goda tecken på att Stockholms stabila tillväxt kan fortsätta under 2017, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.