16 september 2019
fredag, 23 september 2016 13:46

Bostadspriserna i London City sjunker kraftigt

Skrivet av 
alt

Chester Square i Belgravia, London. Belgravia är en stadsdel i västra London i City of Westminster och i Royal Borough of Kensington. Stadsdelen är känd för sina mycket dyra bostäder. En stor del av fastigheterna i Belgravia ägs Grosvenor Estate och av hertigen av Westminster Grosvenor Group. Området har fått sitt namn från en av hertigens titlar, Viscount Belgrave. Men på grund av en Leasehold Reform Act 1967, tvingades Grosvenor Estate sälja många freeholds till sina dåvarande hyresgäster.

 

Bostadspriserna i Londons bästa lägen kommer att minska med 9 procent i år och inte stiga igen förrän år 2019. Orsakerna är två, dels har köparna drabbats av en ökad fastighetsskatt, dels är många köpare osäkra om resultatet om förhandlingarna kring Brexit, menar fastighetsmäklaren Savills (SVS.L) i ett pressmeddelande.

 

Priserna i centrala London, som omfattar huvudstadens dyraste områden i Knightsbridge, Belgravia och Mayfair, har sjunkit i två år, enligt Savills. Men resultatet av folkomröstningen om EU den 23 juni har ytterligare dämpat efterfrågan eftersom vissa köpare bidar sin tid innan de köper bostad i försök att förhandla om prisreduceringar.

 

– Brexit innebär ytterligare två år av osäkerhet vilket begränsar möjligheten av ökade priser under denna tid då förhandlingarna om Brexit pågår, säger Lucian Cook, Savills Director of Residential.

 

Värst drabbas nu byggbolag som initialt kan förlora upp till en tredjedel av sina projektvärden samtidigt som investerare avstår att gå in i kommersiella fastighetsprojekt.


Savills har förutspått att bostadspriserna år 2019 ökar med cirka 8 procent, men det beror på hur skattenivån för bostäder är då och hur de slutliga villkoren i avtalen om Brexit blir.