20 september 2019
torsdag, 04 december 2014 13:35

Cordea Savills lanserar nordisk logistikfond

Skrivet av 
alt

Elgigantens huvudlager i Torsvik, Jönköping. Bild: SPG, som var rådgivare åt NRP när de köpte fastigheten 2010 från Elgigantens moderbolag Dixon Retail.


Cordea Savills har lanserat sin Nordic Logistics Fund, med tillgångar om cirka 300 MEUR, cirka 2,79 Mdr kr, runt om i Norden. Denna logistikportfölj har Cordea Savills köpt av NRP (Ness Risan och Partners). Cordea Savills nyförvärv består av tio logistikfastigheter med hyresgäster som Elgiganten, DHL, Tata Steel, Ahlsell och Prime Cargo med genomsnittliga återstående kontraktstider på drygt tio år.

 

I portföljen, som utgör 90 procent av fonden NRP Eiendom 2010 AS, ingår bland annat Elgigantens distributionsnav i Jönköping omfattande 100.000 kvm och DHL:s Göteborgsterminal. Cordea Savills ska samarbeta med Oslobaserade NRP med hanteringen av portföljen och för den dagliga driften av fastigheterna svarar fortsatt Wilfast och Aker Eiendomsdrift. Samtidigt startar NRP en ny fond: NRP Eiendom 2015.

 

I en kommentar till förvärvet framhåller Peter Broström, investeringsdirektör för Cordea Savills i Norden, att han är nöjd över att fonden har skapats på relativt kort tid genom en off market-transaktion och att marknaden uppskattar denna sektor som karaktärisras av låg risk, med starka hyresgäster, moderna byggnader och goda utsikter för tillväxt tack vare en ökande e-handel.

 

Cordea Savills har ordnat finansiering till fast ränta för en tio års löptid med en av de ledande finansiella institutionerna och fondens investerare kan räkna med en direktavkastning om 6,5 procent per år.

 

– Den här affären är ett bevis på vår förmåga att leverera en komplett placeringslösning med våra interna team som hanterar investerarrelationer, genomförande av affär, finansiering och skattestrukturering. Med NRP, kommer vi nu att arbeta portföljen för att maximera avkastning för våra investerare, säger Ian Jones, Director of Investment på Cordea Savills, som efter affären har över 1 miljard euro av det förvaltade kapitalet i Norden.