13 november 2019
fredag, 15 november 2013 10:53

Nobelhuset: Wingårdh, Celsing eller Chipperfield?

Skrivet av 
alt

A P(a)lace to Enjoy – Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB, Sweden.



alt

Nobelhuset – David Chipperfield och Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, Germany.

 

alt

A Room and a Half – Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sweden.

 

Nu har åtta av elva tävlingsförslag om utformningen av ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm förkastats. I juni 2013 utsåg elva jurymedlemmar elva arkitekter i tävlingen om en byggnad som ska bli Nobel Center – det nya hemmet för Nobelpriset i Stockholm. Ursprungligen hade 142 arkitektbyråer från 25 länder i fyra kontinenter lämnat in tävlingsförslag.

 

De tre tävlingsförslag som nu går till final är:

1. A P(a)lace to Enjoy – Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB, Sweden.

2. Nobelhuset – David Chipperfield och Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, Germany.

3. A Room and a Half – Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sweden.

 

Tävlingsförslagen kommer att ställas ut på Nobelmuseet, Stortorget, Gamla Stan.

 

Om Wingårdhs tävlingsbidrag säger juryn:

– En av de främsta egenskaperna hos byggnaden är öppenheten i dess entréplan. Byggnadens glasfasad är inbjudande och den skapar en nära kontakt mellan ute och inne samt mellan stadsliv och verksamheten i Nobel Center. Den stora trappan är ett klassiskt inslag som kan ge huset en värdighet som passar en identitet för Nobel Center.

 

Om Chipperfields tävlingsbidrag säger juryn:

– Den föreslagna byggnaden förmedlar värdighet och har en identitet som känns väl avvägd för Nobel Center. Byggnadens begränsade fotavtryck ger utrymme för en värdefull park i de östra delarna av tomtområdet som har gott om plats för en strandpromenad längs kajen. Fasadens ytor kommer också att reflektera himlens ljus ner på gatan eller på en öppen plats på Hovslagargatan.

 

Om Celsings tävlingsbidrag säger juryn:

– Förslaget är en sammanhållen, klassiskt proportionerad byggnad som ansluter till den omgivande stadsbilden. Eftersom byggnaden är placerad i en vinkel mot Hovslagargatan skapas en attraktiv öppen plats nära ingången. Förslaget lämnar även gott om utrymme för en strandpromenad och för offentliga utrymmen utomhus. På många sätt har byggnadens material och utseende en väl anpassad tillämpning.

 

Ett vinnande förslag presenteras preliminärt i april 2014 och får då utgöra underlag för ett plansamråd i Stockholms stads regi.

 

De elva jurymedlemmar är: Lars Heikensten, ek.dr. (ordförande), vd, Nobelstiftelsen, Olov Amelin, fil. dr., museichef, Nobelmuseet, Lars Drangel, civ.ing., Ramsbury Property AB, Gunnar von Heijne, professor, Stockholms universitet, ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, Marika Hedin, fil. dr., museichef, Vasamuseet, Karolina Keyzer, arkitekt, SAR/MSA, stadsarkitekt, Stockholms stad, Anders Nylander, civ.ing., tidigare vd, Atrium-Ljungberg, Harriet Wallberg, professor, ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet samt Per Wästberg, författare, ledamot av Svenska Akademien. Fackdomare: Elizabeth Hatz, arkitekt, SAR/MSA, universitetslektor, KTH samt Inga Varg, arkitekt, SAR/MSA, partner, Rosenbergs Arkitekter