16 september 2019
måndag, 19 november 2012 18:53

BSK: Ett levande kvarter i Piteås hjärta

Skrivet av 
alt
Skoogs investerar 300 Mkr i ett nytt köpcentrum med hotell och bostäder i Piteå.

 

alt

Alessandro Cardinale, arkitekt BSK.

 

Nu står det klart att Piteå får en ny modern mötesplats med ett landmärke. Det är BSK Arkitekter i samarbete med RUDA Solutions som utvecklar en ny stadsdel i Piteå med boende, handelsplats och hotell. Privatägda Skoogskoncernen, ett av Norrlands mest expansiva företag, investerar 300 Mkr. Projektet kallas Träkronan och omfattar kvarteret Stora Örnen och inkluderar gallerian Småstaden, Skoogs City Hotell och omkringliggande lägenheter och kontor.

 

Mest spektakulärt blir ett nytt landmärke med hotell, skybar, konferensavdelning och hotellboende. Småstadens galleria ska bli mer attraktiv med uppgraderad gestaltning.

 

– Målet är att Piteå ska växa. Ett konkurrenskraftigt och trivsamt centrum är en förutsättning för en bra framtid i vår stad. Inte enbart för våra kommuninvånare och besökare, utan även för personer som vill etablera nya företag här eller flytta hit, säger utvecklingschef Helene Röckner, Piteå Kommun.

 

– Det som gör projekt Träkronan unikt är helheten. Vi vill utveckla Piteå både på ett ekonomiskt, samhällsekonomiskt och socialt plan. Det är samspelet mellan dessa olika delar som gör städer attraktiva. Träkronan kommer att bli ett levande kvarter och ge en ny puls till Piteå, säger Alessandro Cardinale, affärschef och ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Hela nybyggnationen får välkomnande träfasader, även det imponerande höghuset som inrymmer ett hotell med skybar, konferensavdelning och ett exklusivt boende är utöver det vanliga.

 

– Skoogs hjärta klappar för Piteå. Nu investerar vi för framtiden och gläds åt att tillsammans med Piteå Kommun utveckla en attraktiv plats att mötas, bo och leva på, säger Christina Skoog, vd, Skoogs Fastigheter AB.

 

Den totala ytan för handeln beräknas till 12 400 kvm BTA. Byggstart är under våren 2013 för köpcentrumet med 30 butiker och under hösten/vintern 2013 för hotellet och för 68 lägenheter.